آيين برنامه سازی درباره ايام محرم محبوب
کتاب آیین برنامه سازی درباره ایام محرم ؛ نویسنده آن محمد رضایی آدریانی و ناشر آن صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مرکز پژوهش های اسلامی می باشد .
موضوع :
حسین بن علی علیه السلام ، امام سوم، تلویزیون - ایران - پخش برنامه های مذهبی - اسلام ، تولید و کارگردانی ، محرم
ساختار :
کتاب به زبان فارسی در یک جلد تنظیم شده و مشتمل بر یک مقدمه که نویسنده کتاب توضیحات مختصری را بیان کرده است . و همچنین شامل بخش های ذیل می باشد و در آخر کتابنامه کتاب ذکر گردیده است .
بخش اول: ایده یابی بر اساس نگاهی به زندگانی امامان عاشورایی و بزرگان اهل بیت علیهم السلام؛
بخش دوم: ایده یابی های میان رشته ای عاشورایی؛
بخش سوم: پژوهش های برنامه ای عاشورایی (ضمایم پژوهشی)
گزارش محتوا :
سيدالشهدا عليه السلام ، عاشورا و محرم از هويتهاي بنيادين و شناسه تشيع است. مهم ترين دليل تبديل شدن عاشورا به نقشآفريني براي تشيع، تفسير و ترجماني فرهنگي است كه در طول تاريخ براي آن شكل گرفته است.
حتي سازماندهي اجتماعي شيعه و جامعهسازي تشيع بر اساس اين ترجمان فرهنگي شكل گرفته است. بدينگونه است كه محرم براي مكتب و مذهب تشيع به منشوري تبديل گرديده است كه از هر زاويه به آن بنگريد، داراي پيام و رهيافتي است. عاشورا از منظر گرايشهاي علوم انساني همانند سياست، فرهنگ، اقتصاد، جامعهشناسي، هنر، روانشناسي، ادبيات، تعليم و تربيت و... داراي پيام هاي مهمي است.
همين قابليت تودرتويي و لايههاي معنايي موجود در عاشوراست كه همانند قرآن آن را داراي جاودانگي كرده و از منظري، عاشورا به نوعي ترجمان و تفسير لايههاي معنايي قرآن است. پويايي عاشورا در عين تكرار ساليانه آن با وجود گستره زماني مراسم و آيينهاي آن از 10 روز تا 2 ماه (در كنار مناسبتهاي متفرقه ديگر در طول سال) در همين غناي علمي و فرهنگي و معنايي و معنوي عاشورا و محرم ريشه دارد.
اينك كه عاشورا داراي اين قابليتهاي معنايي و آن پويايي تاريخي است، ميطلبد رسانههاي مذهبي ـ شيعي و عاشورايي، هر ساله، هماهنگ با فرهنگ اجتماعي ساليانه جامعه برنامههاي پويا و روزآمد و غني تهيه كنند. متأسفانه در گستره شبكههاي مختلف ملي و استاني و تنوع گروههاي برنامهسازي، از اين روزآمدي چندان نشاني نيست و به جاي اينكه رسانهها در حداقل مرتبه خود، همراه و هماهنگ جامعه باشند، به رسانه دنباله رو آن هم در مرتبهاي ضعيف و سطحي و در حد برنامهسازي احساسي و عوامانه تبديل ميشوند. اين مشكل از آنجا ناشي ميشود كه براي برنامههاي مناسبتي به ويژه عاشورايي با اين همه ظرفيتها و نيازهاي برنامهسازي، پشتوانه پژوهشي و علمي در نظر گرفته نميشود. آن هم پيشينهاي علمي كه روزآمد، كارآمد و متنوع و بر اساس نيازهاي مخاطب و تنوع قالبها باشد. در اين اثر كه نخستين تجربه و نتيجه چندين سال همكاري با برخي گروههاي برنامهسازي يا گروههاي پژوهشي در مجموعه سازمان صداوسيماست، تلاش ميشود نخست بر اساس روش و نگاه ميانرشتهاي، ايدههاي متنوعي معرفي گردد.
و نيز در برخي موارد كه كاربرديتر است، ايدهها همراه با پژوهشهاي برنامههاي خود ارائه شود تا به سهولت براي برنامه سازان قابل استفاده باشد. در اين كتاب، بر اساس عمق ارزشهاي معنايي عاشورا، نيازهاي برنامهسازي شبكهها و گروههاي گوناگون سازمان، تنوع برنامههاي پيشنهادي در نظر گرفته شده است. در همينجا يادآوري ميشود كه در اين متن به عنوان اولين تجربه در مورد ايدهيابي در زندگي معصومين عليهم السلام (بر خلاف تجربههايي مانند كتابهاي ايدهيابي درباره زندگي امام كاظم و امام صادق عليهما السلام كه محور كتاب بر زندگاني خود معصوم بود) تلاش شده است محوريت ايدهيابي بر شخصيتهاي مرتبط و در اطراف معصوم باشد؛ شخصيتهايي اعم از سفيد، سياه و خاكستري. در اين روش به دليل كاربردي بودن براي برنامه سازان و جذابيت براي مخاطبان گوناگون، از دو روش ايدهيابي روايي (روايت داستاني) و برنامه سازي استفاده شده است.
از اين رو، اميد است برنامه سازان، پژوهشگران و ديگر مخاطبان به بخشهايي از اين كتاب (به ويژه در بخش سوم) نه از باب تكرار، بلكه از باب تلاش براي تجربههاي گوناگون پژوهش برنامهسازي بر اساس تنوع قالبهاي برنامههاي روايي و غيرروايي بنگرند. در پايان تأكيد ميشود ساختار اين كتاب بر اساس نگاه ميانرشتهاي بين عاشورا و برخي از علوم انساني كاربرديتر در تحليل و بررسي و بازخواني حادثه عاشورا سامان يافته است.
اين نگاه تطبيقي در برخي موارد، گستردهتر و در برخي موارد، خلاصه تر انجام شده؛ چون هدف، نهادينهسازي اين روش براي پژوهشگران رسانه، نويسندگان رسانه و برنامه سازان بوده است. آسيب شناسي، غنيسازي و تكميل اين روشها به عهده مخاطبان است، به ويژه آنكه به ميزان تخصصهاي جانبي هر يك از عزيزان در هر يك از علوم انساني مثل جامعهشناسي، روانشناسي، سياست، اقتصاد، فرهنگ، هنر و ادبيات و... ميتواند به تنوع بخشي و غنيسازي اين ايدهسازي ياري رساند.
منابع مقاله :
مقدمه و متن كتاب.
وضعيت کتاب :
فهرست مطالب در ابتدای کتاب و منابع نوشته ها در پايان کتاب بيان شده است. در پایین هر صفحه پاورقى ها نیز آمده است.
آيين برنامه سازي درباره ايام محرم
مشخصات كتاب:
سرشناسه: رضايي آدرياني، محمد، - 1350
عنوان و نام پديدآور: آيين برنامه سازي درباره ايام محرم/ محمد رضايي آدرياني
مشخصات نشر: قم: صداوسيماي جمهوري اسلامي ايران، مركز پژوهش هاي اسلامي، 1392
مشخصات ظاهري: 344 ص.
ISBN: 978 –964–514–258–0.
وضعيت فهرست نويسي: فيپا
موضوع: حسين بن علي عليه السلام ، امام سوم، 4 ـ 61ق.
موضوع: تلويزيون -- ايران -- پخش برنامه هاي مذهبي -- اسلام
موضوع: تلويزيون -- پخش برنامه هاي مذهبي -- اسلام
موضوع: راديو -- ايران -- توليد و كارگرداني
موضوع: تلويزيون -- ايران -- توليد و كارگرداني
موضوع: محرم
شناسه افزوده: صداوسيماي جمهوري اسلامي ايران، مركز پژوهش هاي اسلامي
رده بندي كنگره: 1392 ر 6 آ9/ 5/41 BP
رده بندي ديويي: ۲۹۷/۹۵۳۴
شماره كتابشناسي ملي: ۲۹۶۷۷۸۵
ص: 1
عناوين اصلي كتاب شامل:
اشاره؛ پيش درآمد؛ بخش اول: ايده يابي بر اساس نگاهي به زندگاني امامان عاشورايي و بزرگان اهل بيت عليهم السلام؛ بخش دوم: ايده يابي هاي ميان رشته اي عاشورايي؛ بخش سوم: پژوهش هاي برنامه اي عاشورايي (ضمايم پژوهشي)
جزییات کتاب
- دیجیتالی
- 1
- 11379
- 1392 ر 6 آ9/ 5/41 BP
- 297/9534
- 2967785
- رایگان
- 9645142580
- 2